daa
rchitecten

victor

woning
renovatie
gent
2014

Deze ruime Gentse burgerwoning van begin 20e eeuw werd gerenoveerd en verbouwd voor een gezin met 4 kinderen. Het hoofdvolume van de woning werd structureel bewaard en heringericht. Het achterliggende, grote bijgebouw werd gesloopt en vervangen door een kleiner bouwvolume. Hierin huist een vide met extra trap, welke de gelijkvloerse en eerste verdieping met elkaar verbindt. Deze ingreep vergroot het ruimtelijk contact tussen leefkeuken en zitruimte én zorgt voor extra licht. De voormalige smalle koer veranderde alzo tot een volwaardig stadstuintje, een buitenkamer bij de leefkeuken.

De keuze voor gebruik van oorspronkelijke materialen (recuperatie van gevelsteen, nieuw geschilderd houten buitenschrijnwerk, terrazzovloeren, parketvloeren,…) zorgt mede voor een vernieuwd harmonisch geheel.

Extra isolatiewerken, gebruik van akoestische beglazing en het vervangen van alle technische uitrustingen (elektriciteit, sanitair, verwarming en ventilatie) aangevuld met een zonneboiler, verhogen het wooncomfort naar hedendaagse norm. Binnenkort zal een groendak het uitzicht vanuit de zitruimte verfraaien.